Kontakta oss 08-38 07 00

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

•  Auktoriserad Hörselklinik • Välkommen utan remiss

•  LEVERANTÖRSOBEROENDE  •  vilket betyder att Hörselexperten inte ägs av hörapparat tillverkare  

 

 

 

Auktoriserad Hörselklinik erbjuder hörapparater från 0 kr

 

ALLA KAN FÅ HÖRAPPARATER FÖR 0 KR
Hjälpmedelsavgift på 600 kr tillkommer

Regionens sortiment 

Fritt val sortiment   

 

Möjlighet att lägga extra för en bättre

hörapparatteknik än de som kostar 0 kr

 

Region Stockholm goda omtanke för sina innevånare, är att erbjuda alla en näst intill kostnadsfri hörselvård. Därför är alla hörapparater hos Hörselexperten, helt eller delvis subventionerade av Region Sockholm. Vid en auktoriserad hörselklinik finns hörapparater i olika tekniksteg vilket gör att de också har olika prislägen. Antingen kostar de 0 kr, och kommer från Region Stockholms egna hörapparat sortiment med garanti 3 år, eller från Fria Valets sortiment garanti 3 år, där Regionen subventionerar med en "hörselcheck" på 2380 kr per hörapparat, och du betalar överstigande belopp, om du väljer en hörapparat som kostar mer. Fritt Val erbjuds för att öka ditt inflytande och därmed göra ett eget val, som bättre överensstämmer med ditt behov, och därför välja vilken hörapparat som du önskar rehabilitera din hörselnedsättning med.
På de sista åren har tekniken för hörapparater gått framåt med stormsteg och kan erbjuda många tekniska lösningar och möjligheter för dig. Låt inte din dåliga hörsel hindra din livskvalité. Unna dig moderna hörapparater. Ditt val är viktigt eftersom du förväntas använda din hörapparat dagligen i 4 år, innan du kan bedömas för en ny hörapparat med en ny subvention från Regionen. En del önskar näst intill osynliga hörapparater och många vill välja lätthanterliga automatiska hörapparater. En läcker design, laddningsbara hörapparater eller hörapparater som har trådlösa kopplingar till mobil - dator - iPad - TV eller det senaste med direktstreaming made for iPhone och Androider. Allt detta och mycket mer kommer du att få information om vid ett kostnadsfritt rådgivningsbesök hos oss på Hörselexperten.

Hörselexperten är en leverantörsoberoende Hörselklinik
Auktoriserad sedan 2012

94 % är nöjda med vår rehabilitering

Tips för dig som ska välja hörapparat

 • tänk på att du själv väljer vilken hörapparat som du önskar rehabilitera din hörselnedsättning med. Vi audionomer har bara en rådgivande roll. Vår uppgift är att tillpassa den hörapparat som du har valt. Vidare ser vi till att du bara får välja utifrån hörapparater som är tänkbara, utefter din hörselnedsättning, dina behov och rehabiliteringsplan. 
 • de hörapparater som presenteras dig har olika tekniknivåer och prislägen. Det ligger i vårt intresse att du får rätt information och kan göra ett val du blir nöjd med. De hörapparater du väljer ska förväntas fungera i minst 4 år innan Region Stockholm hjälper dig ekonomiskt till en ny. Självklart finns möjligheten att, utan bidrag från Regionen bekosta hörapparat, om man önskar byta hörapparat oftare än Regionens regler. På Hörselexperten är vi audionomer kända för vår professionella vägledning.
 • Välkommen med en anhörig - vi vet att rehabiliteringen blir bättre då.
 • Hörselexperten har uppdrag av SLL för att ta hand om Primär Hörselvård, lätta till måttliga nedsättningar, (våra generella råd och tankesätt och hörselteknik gäller alltså inte grava hörselnedsättningar).   

Generella råd utifrån vår långa erfarenhet

 • beroende på livssituation, demens eller om du bara vistas i din hem miljö välj ett kostnadsläge runt 0 kr. 
 • personer runt 80-år föreslås hörapparater där ljudet kan ledas in på två olika sätt. Tjock eller tunn ljudslang och möjlighet till formgjuten insats eller en dome som är det vanligaste alternativet. Tunn ljudslang är mera bekväm att bära och ger bättre ljudkvalité. Telefonering går också lättare, än om insatsen är formgjuten hård och täcker hörselgången helt. Idén med denna typ av hörapparat är att lätt kunna bygga om mellan de två olika alternativen, om det skulle behövas.
 • annars välj en hörapparat som har så hög bandbredd/frekvensomfång som möjligt. Då upplevs bättre hörsel eftersom hörapparaten inte bara förstärker vokaler, utan faktiskt också konsonanter. Din vinst blir att du inte behöver gissa eller lyssna med lika stor ansträngning, som om du väljer en hörapparat med litet frekvensomfång. Detta är extra viktigt för dig som vill höra bra i samtal med flera - när många talar samtidigt - i en miljö där omgivningsljuden gör att det är svårt att urskilja de personer du talar med. 
 • välj en bra mikrofonteknik, om det är i svåra lyssningssituationer du vill uppnå hörselförbättring.
 • tänk på att hörapparaten ska ha en bra reduktion för återkoppling (tjut och pip). Då behöver inte insatsen som leder ljudet in i örat, vara så stor och obekväm. Tunna ljudslangar och domer är att föredra, likaså högtalare i örat eftersom de är mindre i sitt omfång och bästa audiologin.
 • välj en hörapparat som du kan sköta själv, eftersom du dagligen bör "hålla koll" på slangar domer och filter och lätt kunna rengöra insatser och byta batterier osv. Tilläggsutrustning - fjärrkontroller - app att ladda ner till din mobil - finns för att själv finjustera din hörapparat. I den för dig, skräddarsydda bruksanvisningen, finns beskrivet hur man finjusterar sin hörapparat, om man glömmer bort.
 • Om du på arbetsplatsen eller i din hemmiljö vill höra mobil, datorn eller iPad bättre och därmed skulle vara intresserad av den nya trådlösa tekniken, finns många bra möjligheter. Antingen innehar du en mobil som har teknisk prestanda som motsvarar hörapparaten eller väljer annan hörapparatteknik som fungerar med den hörapparat du väljer. Mycket populär teknik, att via sin mobiltelefon med Bluethooth få trådlös streaming av telefonsamtalet direkt i hörapparaten "till två öron" och dessutom handsfree under samtalet. Med dagens goda teknik, råder Hörselexperten att alla med hörselnedsättning att helt övergå till mobil och streaming.
 • TV-ljudet går också mycket bra att streama till hörapparaten. Många tror att man ska lösa TV problem med en slinga, (och uppmanas ofta av lekmän att det skulle vara det bästa), men för lätta till måttliga nedsättningar är det bättre ljudkvalité och en mer naturlig och social TV-situation, att välja streaming som tillval. Slingor har induktiv ljudöverföring och låga bandbredder runt 7 kHz. Om hörapparaten har en egen bandbredd på över 8 kHz blir bandbredden sämre när man då kopplar till slingan.  
 • Många tror att man med en hörapparat ska kunna kommunicera mellan olika rum eller sitta på 10:de bänk på ett möte. Räckvidd för en hörapparat i en tyst och lugn miljö ca: 3-4 meter. Har man behov av ett längre avståndshörande, behöver man komplettera med annan tilläggsutrustning typ, extra mikrofoner. Finns omgivningsljud är hörapparaten programmerad för en räckvidden ca: 1,5 framåt och ofta avskärmas ljud bakifrån.  

Vilken hörapparat du än väljer, kommer vi audionomer att programmera optimalt utefter din hörselnedsättning och dina önskemål

 • den hörapparat som har beställts för din räkning, kommer vid nästa besök att anpassas efter hörseltestet. Då får du göra ett lyssningsprov och sedan själv avgöra om du vill "satsa" på denna hörapparat, eller ej? Efter ditt godkännande, kan du i så fall ta hem hörapparaten i max 30 dagar, för att säkerställa ditt val och igångsätta din Brain Hearing. Om du vid anpassnings besöket inte tycker ljudet är bra, beställer vi hem en annan hörapparat. Det är ingen idé att starta en Brain Hearing med en hörapparat som du redan på förhand inte tycker om. 
 • inom 30 dagar träffas vi för ett tredje besök och gör uppföljning utefter vårdplanen och vidare finjustering av hörapparatens ljudbild. Beslutar om insatsen eller domen i örongången bör korrigeras. Förnyad genomgång av hörapparatens teknik och att öva dig i handhavande, samt att självklart svara på alla dina viktiga frågor.
 • om du mot förmodan, skulle känna att det inte är bra, eller att det inte kan förväntas bli bra, har du möjlighet att inom 30 dagar, beställa hem en ny, eller avsluta och återlämna hörapparaten. Annars fortsätter hörapparat anpassningen med ytterligare finjustering för bästa resultat. 
 • anpassning av hörapparat avslutas normalt vid tredje besöket. I vår Region är hörapparater de enda hjälpmedlen som man tillåts ha någon form av "provtid", för att säkerställa sitt val. Alla andra hjälpmedel förskrivs direkt. När hörapparaten är förskriven och anpassningen avslutas, kan man inte byta sin hörapparat, utan förväntas ha detta hjälpmedel under minst 4 år. Det finns möjlighet att omprogrammera din hörapparat utefter ett nytt hörseltest om du har behov och som rekommenderas runt 2½ år. Hörapparaten har normal sett en volymkontroll som du med fördel själv kan ändra förstärkningen i dina olika miljöer.  

 

BOKA HÄR • Hörseltest • Information

I dagens läge finns många hörapparater som är direkt kompatibla med en mobiltelefon. Made for iPhone, men det har börjat komma hörapparater som har direktstreaming från Android. För vissa varumärken kan problemet avhjälpas med ett tillbehör vid namn Connect Clipp som gör att också Androidanvändare kan få direkt streaming från sin mobil. Från båda telefon modellerna kan man då få telefonsamtalen i båda öronen utan att behöva hålla i mobiltelefonen. 
Ett mycket uppskattat tillbehör Connect Clip för trådlös ljudöverföring
Andra trådlösa tillbehör för hörapparater. På bilden syns också en ny typ av laddningsbar hörapparat med litium jon. Mycket användarvänlig hörapparatteknik

 

 

BOKA HÄR • Hörseltest • Information

Hej - jag heter Lena Bäck och är Legitimerad Audionom men också Verksamhetschef på Hörselexperten här i Vällingby. Har allt sedan 90-talet givit hörselhjälp åt Vällingby med omnejd, enligt Region Stockholms goda tanke om en god vård i närområdet. Jag är också grundare till Hörselexperten som startade 2009 och fick auktorisation 2012. I Sundbyberg har vi öppnat en ny hörselklinik som ligger på perrongen vid Tvärbanan Bällsta Bro. Utmärkt läge för dig som önskar bra kommunikationer. Kan också berätta att jag är 65 år och kommer snart att själv vara i behov av hörapparat.

Här nedan finns spännande läsning för dig som är nyfiken på vad en Audionom kan berätta - men bara om du är riktigt nyfiken?

Vidare vill jag berätta att under mina 35 år som yrkesverksam audionom, aldrig har kunnat erbjuda så bra hörapparater som nu. Telefonering och TV-situation är inte längre något problem. På 90-talet brukade hörapparater mest fungera tillfredsställande i en tyst och lugn miljö. Däremot var det sällan eller aldrig som hörapparaterna då, gav hörselförbättring i svårare lyssnings situationer. Nu kan man däremot, för dig som har en lätt till måttlig hörselnedsättning, erbjuda hörapparater som verkligen hjälper dig i samtal med flera - där många personer talar samtidigt, på festen, på arbetet i fikarummet osv. Sant är, att denna bästa teknik, med bättre frekvensomfång och mycket bättre mikrofonteknik, inte finns i alla hörapparater. Därför är det viktigt att hörapparaten väljs efter det behovet som ska uppfyllas. Väljer man hörapparater där du bara betalar 0 kr, måste man också förstå att den hörapparat tekniken inte är den optimalt bästa för svåra lyssnings situationer. 

Jag vill också lyfta fram att det i massmedia är många lekmän som uttalar sig. Man ska komma ihåg att dessa lekmän, uttalar sig utefter deras öra, deras hörseltest och deras hörselsituation. Det nämns ofta att hörapparater för 0 kr hjälper lika bra som hörapparater där man betalat betydligt högre summor, för mervärde i en bättre hörapparatteknik. Att uttala sig så kategoriskt, skulle aldrig en expert på området göra. Vi audionomer vet att det är stor korrelation mellan, att utefter örons olikheter och individers olika behov, rekommendera hörapparater, så att personen i fråga blev nöjd med den hörapparat som valdes. Dessa råd från lekmän är något som går från mun till mun och mellan massmedia och intresseorganisationer, som lobbar mest för sin egen sak, och har absolut inget att göra med en hörselrehabilitering på individnivå. När du kommer till oss (struntar vi i politiken) och tänker bara på ditt bästa. Som sagt, hörapparater finns i olika prislägen och det är du som slutgiltigt väljer.

Jag vill ha en sån där hörapparat som min granne har? Jo visst - det ska vi ordna - om det går - eller vi kanske kan föreslå bättre? En audionom är professionell på att så långt det är möjligt, med den tekniken som finns tillhands, återskapa hörsel på sjuka och förstörda öron. Yrkeskunskapen består inte i att, likt en ljudtekniker ställa in ljudnivå perfekt utefter den lokalen och hänsyn till akustiken, med hjälp av 220 volt i väggen, där ljudet ska avnjutas. Audiomens arbete är mera komplext. Skulle vilja säja att yrkeskunskapen består i att optimalt med hänsyn till ditt öra, din hörselgång, din hörselnedsättning, dina behov i olika miljöer, dina fingrar, din tekniska förmåga, ditt träningsresultat, din BrainHearind, ditt tålamod, din valda hörapparat, och med 1,4 volt batteri, optimera bästa programmering. Den hörapparat som någon annan innehar passar sällan ditt öra eller dina behov.

Vem har sagt att allt ska vara så enkelt - för alla? Hur bra din Audionom än är, så faller hörselhjälpen om inte örat eller hörapparaten är fri från vax, eller om man glömt byta slangar, domer eller batterier, eller att du själv inte kan sätta in en dom eller insats i örat, som det var tänkt. Många tror, vid en första anblick, att det är fel på hörapparaten och refererar gärna till hur mycket de har satsat i pengar på sin hörselvård. Sanningen är att hörapparatens teknik sällan går sönder, utan felande hörapparater beror som oftast på handhavandefel. Därför har vi på Hörselexperten dagligen "Öppet hus" för service och vidareutbildning på din hörapparat. Hörselexperten hjälper dig gärna om hörapparaten inte levererar ljud • vi fixar det snabbt och enkelt.

I samarbete med dig blir din hörapparat till en stor glädje. Vi kan nu på 2020-talet hjälpa många till ett bättre hörande, men det krävs att du helhjärtat satsar tillsammans med din audionom. Använder man inte sin hörapparat frekvent, lyckas inte anpassningen. Hörapparaten måste vara "intrimmad" tillsammans med din hjärna. Din vinst, kommer efter en längre tids frekvent användning, ca; 6 månader. Slutar man använda sin hörapparaten längre tid, är det som att spela Fia med knuff och komma tillbaka till Gå, varför man måste börja om och trimma in sin hjärna igen. I min erfarenhet finns, att man inte ska börja för tidigt och självklart inte för sent. Känns det motbjudande och din hörselnedsättning ännu är ringa, i kombination att dina anhöriga inte ännu, har uppmärksammat eller lider av din dåliga hörsel, bör man vänta tills man själv, i själ och hjärta har uppnått mognad i sitt beslut. Ingen kan tvinga dig - man måste vilja använda hörapparat - för att det ska lyckas. Hörseltest ligger till grund för när vi audionomer rekommenderar att du ska börja. Likaså din motivation. I så fall är det bättre att återkomma för ett ny rådgivning och hörselkontroll om ett år, om man är så osäker.

Alla hörapparater hjälper! Däremot är det stor skillnad på hörapparaters olika tekniksteg/prestanda - dvs. i vilka miljöer och hur mycket en hörapparat hjälper dig. När en leverantör av hörapparater lanserar en ny hörapparat, presenteras alltid en hörapparat ur första klass. Denna premium hörapparat innehar den allra bästa tekniken. Därefter lanserar de oftast ytterligare två hörapparater från samma plattform, men nu med en bantad teknik. Med en bantad teknik fås olika kostnadslägen på hörapparater. De hörapparater som är utvecklade i de sista plattformarna med höga tekniksteg hjälper dig bättre, än hörapparater från gamla plattformar och låga tekniksteg. (När jag menar bättre hörsel och bättre hjälp, relaterar jag alltid till samtal med flera, alltså där omgivningsljuden är höga, varför det är svårt att urskilja vad som sägs.) Den bästa hörapparattekniken märks i svårare lyssningsmiljöer och ska utvärderas där. Alltså inte utvärderas runt köksbordet i samtal med en eller två personer i en lugn och tyst miljö. För där är det nämligen ingen skillnad alls, mellan den bättre och sämre hörapparat tekniken. Hörapparatens prestanda kan utläsas ur tekniska datablad. Kort sagt, Audionomen vet vilka hörapparater som hjälper bäst. Detta sparar din möda och besvär att behöva komma på onödiga återbesökt.

Tekniken har gått framåt oerhört snabbt. Tänk så här - Skulle du vilja köpa en 4 år gammal dator? Välj nya moderna hörapparater - så lyckas din rehabilitering bättre.

I Region Stockholm, primär hörselvård (lätta till måttliga nedsättningar) är det nu högst sällan som någon behöver göra avkall på sin livskvalité och inte kunna åtnjuta hörselförbättring på arbetet, mötet, festen, på middagen, föreningslivet eller när du vistas utomhus. Eftersom tekniken för hörapparater har blivit så mycket bättre, kan vi nu också hjälpa de med lättare hörselnedsättningar. För arbetsplatsen, på större möten, eller konferenser finns speciella hjälpmedel med bordsmikrofoner så att du kan klara dina arbetsuppgifter trots hörselhandikapp. 

De flesta är nöjda. Hela 94 % är nöjda med vår rehabilitering här på Hörselexperten. Inom vår Region väljer ca: 86% Fritt val. Efter några år när man tycker att man inte är lika nöjd med sin hörapparat längre, tror många att det alltid måste till en ny hörapparat för att lösa problemet. Vi audionomer kan göra ett nytt hörseltest och omprogrammering och på så vis bibehålla hörseln så optimalt det går med den gamla hörapparaten, tills det blir dags att runt 4 år byta till en ny. 

I bland upptäcks att hörapparaten bara har använts ca 4 timma per dag, dessa personer är sällan eller aldrig nöja med sin hörselhjälp, och speciellt inte vid samtal med mycket omgivningsljud. Träna Brain Hering rekommenderas.

Många vet inte att hörapparaten bara räcker 3-4 m bort. Det betyder att samtal inte kan bedrivas mellan rum. Anhöriga måste ändra sig och inte samtala på det sättet. Beroende på hörselskadan kan man uppfatta att någon talar flera rum bort, men inte urskilja vad som sägs. Likaså när man är i svåra lyssningsmiljöer. Då är det många som glömt hur det var när man var normalhörande. Det normala är att man bara hör de fyra personer som finns runt om kring dig, vid samtal i lyssningssituationer där omgivningsljudet är högt. På puben, festen eller fikarummet på jobbet är situationer där normalhörande bara hör i sitt närområde. När vi gör en hörapparat anpassning programmerar vi hörapparaten att automatiskt ställa in sig just för närområdet.     

Förr i tiden när man var normalhörande kunde hjärnan fokusera och separera ljud och därför höra i miljöer med mycket omgivningsljud. Nu när man ska rehabilitera hörseln med hjälp av en hörapparat, är det av största vikt att man tillsammans med hörapparaten lär sig detta på nytt igen. Egentligen är det hjärnan man hör med, inte öronen. Hörselcentrat sitter i hjärnan och där blir man medveten, om vad man har hört. Detta kallas Brain Hearing och man har stor nytta av att träna "extra mycket" i de miljöer man önskar sig en hörselförbättring i. Vinsten kommer normalt sett efter daglig träning ca: 10 timmar i 6 månader. De som tar denna rekommendation på största allvar, blir mer nöjd med sin hörapparat.

Att alla våra patienter eller kunder, alltid ska vara nöjda med den hörselvård som vi på Hörselexperten erbjuder, är vad jag som verksamhetschef, tillsammans med mina medarbetare alltid strävar efter. 

 

Tack för att du tog dig tid att läsa - Hoppas du haft nytta av din läsning?
Kanske ses vi på Hörselexperten - Vi hjälper dig gärna

Hälsningar Lena Bäck

 

BOKA HÄR • Hörseltest • Information